vrijdag 9 juni 2017

Vogels in Honolulu

Zebraduifje 

064 Zebraduifje Zeebraduif

De zebraduif is een klein duifje dat oorspronkelijk uit tropische gebieden in Azië komt, maar door de mens op veel andere plaatsen in de wereld is uitgezet. Op alle Hawaiiaanse eilanden die we hebben bezocht is dit verreweg de meest voorkomende duif.


Roodbuikbuulbuul

Roodbuikbuulbuul

De roodbuikbuulbuuls komen ook uit Zuidoost Azië en zijn door de mens geïntroduceerd op Oahu. Ze hebben een rode vlek tussen de poten. Het is een van de weinige vogels die immuun is voor het gif van de monarchvlinders. Ze eten de rupsen van de vlinders. Er zijn gele en rode rupsen, ze eten alleen de rode rupsen. Daardoor blijft de voor Hawaii kenmerkende witte monarchvlinder ongemoeid.


Japanse brilvogel

077 Japanse brilvogel078 Japanse brilvogelJapanse brilvogel

Tijdens onze vrij korte wandeling door dit deel van Honolulu zagen we opvallend veel verschillende vogels, zoals deze Japanse brilvogel. Dit uit Azië afkomstige vogeltje is door de mens naar Hawaii gebracht om insecten te bestrijden. Helaas waren ze besmet met een parasiet die vogelmalaria veroorzaakt. De inheemse vogels op Hawaii waren niet opgewassen tegen deze ziekte. Daar zijn er dus veel van uitgestorven. De brilvogel zit op alle eilanden.



Roodkuifkardinaal

092 RoodkuifkardinaalRoodkuifkardinaal


Deze prachtige vogels hebben we op Oahu en Kauai veel gezien. Op Big Island schijnen ze niet voor te komen, op Maui slechts op enkele plaatsen. De vogel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is ondanks zijn naam geen lid van de familie van de kardinaalvogels. De roodkuifkardinaal is een lid van de familie van de tangaren, kleurrijke zangvogels uit Noord- en Zuid-Amerika.
Als ze volwassen zijn hebben ze een knalrode kuif, de jonge vogels hebben een bruine kuif.

099 Jonge Roodkuifkardinaal Roodkuifkardinaal, juveniel

Sint-Helenafazantje

133 Sint-Helenafazantje135 Sint-Helenafazantje Sint-Helenafazantjes


Het Sint-Helenafazantje werd door garnizoen soldaten die Napoleon moesten bewaken ingevoerd op Sint-Helena. Het vogeltje veroverde het eiland, maar kwam daar oorspronkelijk dus niet voor. Toch heeft het piepkleine beestje daar zijn Nederlandse naam aan te danken. Het is familie van de zebravink.
Ze zijn zo klein dat je ze zelfs tussen de grassprieten nauwelijks zag zitten. Ze zaten in vrij grote groepen bij elkaar.


Mozambiquesijs

124 Mozambiquesijs Mozambiquesijs

Zoals de naam al aangeeft is ook deze vogel niet inheems. De Mozambiquesijs is een vinkachtig vogeltje dat vooral ten zuiden van de Sahara voorkomt. Ze zaten vlakbij de Sint-Helenafazantjes en zijn nauwelijks groter dan die vogeltjes. De blauwige hoofdjes hebben me lang doen twijfelen of het wel om een Mozambiquesijs ging, maar een medewerker van de Hawaii Audubon Society, heeft me verzekerd dat het om deze soort gaat.


Mexicaanse roodmus

128 Mexicaanse roodmus Mexicaanse roodmus

De eerste wandeling door Honolulu heeft ons veel verschillende vogels opgeleverd, waarvan er geen enkele endemisch is voor Hawaii. De Mexicaanse roodmus komt van nature voor in Mexico en het westen van de Verenigde Staten. De mannetjes hebben in de broedtijd een rode kop die later een meer oranje kleur krijgt.

Bankivahoen

005 bankivahoenBankivahoen
De 'kip' is een bankivahoen. Deze wilde kippen uit Zuidoost-Azië zijn de voorouder van onze kippen. Op Oahu kom je ze regelmatig tegen, Kauai is vergeven van deze hoenders. Dit haantje zagen we aan het begin van ons bezoek aan Pearl Harbor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten